Saopštenje za javnost o održavanju promocije publikacije-vodiča "Primena Arhuske konvencije u praksi"

Saopštenje za javnost o održavanju promocije publikacije-vodiča "Primena Arhuske konvencije u praksi"

Ekološki pokret Odžaka i Ekološko udruženje „Da sačuvamo Vojvodinu“ iz Tovariševa održali su 15. novembra u skupštinskoj sali Sportskog centra Odžaci promociju  publikacije-vodiča „Primena Arhuske konvencije u praksi“. Promocija je održana u vidu radnog sastanka, okruglog stola i debate o publikaciji i problemima iznetim u njoj. Poziv za učešće na ovom događaju upućen je predstavnicima vladinog i nevladinog sektora, kao i predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija a svim pozvanim je uz poziv dostavljen i primerak publikacije-vodiča zbog upoznavanja sa njenim sadržajem – tako da se na sastanku praktično odmah prešlo na iznošenje mišljenja prisutnih o samoj publikaciji i problemima koji su indentifikovani u tekstu publikacije.

Poziv za učešće poslat je na preko 80 adresa: na adrese pet Arhus centra, Misiji OEBS-a u Srbiji (1 poziv), Ministarstvu zaštite životne sredine (7), predsednici Opštine Odžaci (1), Povereniku za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ( 5 ), Zaštitniku građana (1), Prekršajnom sudu u Beogradu (2), Prekršajnom sudu u Somboru,Odeljenju u Odžacima (1), Prekršajnom apelacionom sudu u Beogradu i Novom Sadu (4), Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu (1), Ministarstvu pravde (3), Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (2),Upravnom inspektoratu (3), Odboru za zaštitu životne sredine SKGO (1), Agenciji za zaštitu životne sredine (2), Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode (2), Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine (3), Odboru za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije (2), Odboru za zaštitu životne sredine Skuštine Autonomne Pokrajine Vojvodine (1), Fakultetu za primenjenu ekologiju “Futura“ (1), Kancelariji Vlade Republike Srbije za saradnju sa OCD (3), ambasadama Norveške (1) i Švedske (2), Delegaciji Evropske unije u Srbiji (1), Zelenoj stranci i Zelenim Srbije, nevladinim organizacijama (15) i sredstvima iformisanja (14).

Pozivu su se odazvali Tina Janjatović (Ministarstvo zaštite životne sredine), Jelica Cvejić ( Ministarstvo pravde), Daliborka Đurđević (Zaštitnik građana) , Olivija Tešić i Milana Gatarić (Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine), Oliver Fojkar ( Pokrajinski zavod za zaštitu prirode), Ratko Đurđevac (Ekološki pokret Vrbasa), Marko Zuber, Major Pal, Lajoš Tomik ( Ekološki pokret za sadašnjost i budućnost, Bačka Topola), a sastanku je prisustvovalo i nekoliko članova Ekološkog udruženja „Da sačuvamo Vojvodinu“ Ekološkog pokreta Odžaka.

Tok promocije pratili su samo lokalna sredstva informisanja: Vladimir Pavlović (TV K 25), Petar Dukić (Radio Odžaci) i Uroš Meseldžija (Naše novine).

Izostanak predstavnika sudstva i tužilaštva na ovakvim sastancima je uobičajena pojava, ali smo kao organizatori, s obzirom na značaj tema iznetim u publikaciji, veoma iznenađeni nedolaskom naročito predstavnika Arhus centara i Olivere Zurovac Kuzman (OEBS), zatim Ljubinke Kaluđerović, sekretarke Odbora za zaštitu životne sredine SKGO, predsednica Odbora za zaštitu životne sredine NSRS i SAPV Ivane Stojiljković i Branislave Jeftić, kao i predstavnika Kancelarije Vlade Republike Srbije za saradnju sa OCD i Srđana Stankovića, savetnika ministra zaštite životne sredine , zaduženog za saradnju sa nevladinim organizacijama, za koje je ministar Trivan izjavio „da su NVO za Ministarstvo zaštite životne sredine neophodne kao kiseonik“.

Bez obzira na relativno mali broj učesnika, smatramo da je sastanak bio vrlo konstruktivan, da su indentifikovani problemi i da je data ideja da se nadležnim državnim organima podnesu inicijative za rešavanje konkretnih problema sa kojima se nevladine organizacije suočavaju u borbi za ostvarivanje javnog interesa u oblasti zaštite životne sredine i otklonile i prevazišle nedoumice i nesuglasice između nevladinih organizacija, sa jedne, i sudstva, tužilaštva i raznih ministarstava sa druge strane.

Organizatori su učesnike zamolili da naknadno, u pismenoj formi, dostave ocene skupa, publikacije i da daju predloge, sugestije, ideje, mišljenja i načine za rešavanje uočenih problema, na osnovu kojih bi naše dve organizacije definisale inicijativu(e) za rešavanje uočenih problema.

Oliver Fojkar je predložio da se promocija publikacije-vodiča održi i u Novom Sadu, u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Nakon održavanja promocije, Ekološki pokret Odžaka je, od 1.000 štampanih primeraka, na adrese 700 nevladinih organizacija uputio primerak publikacije-vodiča, sa nadom da će određeni broj NVO u praksi primeniti mehanizme za uticaj na vođenje politike zaštite životne sredine od lokalnog do republičkog nivoa - koji bi imao konkretne rezultate u poboljšanju stanja životne sredine. Ako se prihvati ideja o promociji u Novom Sadu, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena, određen broj primeraka publikacije će se odvojiti za ovu promociju, dok bi se za preostale primerke uputio poziv za besplatno dostavljanje zainteresovanim NVO.

Izdavanje vodiča „ Primena Arhuske konvencije u praksi “ omogućeno je finansijskim sredstvima Ministarstva zaštite životne sredine i Opštine Odžaci u okviru Javnog konkursa Ministarstva zaštite životne sredine za dodelu sredstava za podršku projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine u 2018. godini.
Ekološki pokret Odžaka i Ekološko udruženje „Da sačuvamo Vojvodinu“ se zahvaljuje svim učesnicima sastanka u Odžacima.

Preporučujemo: