Zahtev predsedniku opštine

Ekološki pokret Odžaka obaveštava odžačku javnost da je predsedniku Skupštine opštine Odžaci Milošu Pejčiću  19.7.2010. godine, svojim aktom 53-2010, podneo zahtev za izmenu Odluke o otvaranju Fonda za zaštitu životne sredine, odnosno za izmenu člana 4. ove Odluke.

Suština zahteva je da se za upravljanje Fondom formira upravljačko telo u čijem radu bi participirali predstavnici ekologa, pčelara, lovaca i ribolovaca, odnosno svi oni koji su isključivo ili delimičnono zainteresovani za očuvanje, unapređenje i zaštitu životne sredine.

Po sadašnjem članu 4. Odluke sva prava za upravljanje Fondom za zaštitu životne sredine data su Opštinskoj upravi opštine Odžaci, odnosno  njenom odelenju koje vodi resor zaštite životne sredine, tako da organizacije civilnog društva (OCD) nemaju  nikakav uticaj na vođenje opštinske politike zaštite životne sredine, što im  pripada po članu 7. Zakona o zaštiti životne sredine i Arhuskoj konvenciji, dokumentu Ujedinjenih nacija koji je Vlada Republike Srbije ratifikovala maja 2008. godine.

Ekološki pokret Odžaka zahteva od Miloša Pejčića i njegovog zamenika Milovoja Pavlovića da se ovaj zahtev  pozitivno reši i za sledeću sednicu SO Odžaci pripreme izmene člana 4. Odluke o otvaranju Fonda  za zaštitu životne sredine u skladu sa predlozima koje su zajednički predložili ekolozi, pčelari, lovci i ribolovci.

Preporučujemo: