Uspešno okončan evropski vikend posmatranja ptica u odžačkoj opštini

U odžačkoj opštini su 6.i 7. oktobra, na lokacijama u Bačkom Brestovcu i Bogojevu, uspešno  realizovane  dva izleta u okviru Evropskog vikenda posmatranja ptica, koje je organizovalo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Ekološki pokret Odžaka je bio suorganizator ove manifestacije.

Odziv posmatrača u našoj opštini  je bio izuzetno veliki i za to najveću zaslugu imaju Marija Kangrga, profesor biologije u OŠ „Nikola Tesla“ u Bačkom Brestovcu, i Piroška Vencel , učiteljica u OŠ „Jožef Atila“ u Bogojevu i predsednica Mesne podružnice Bogojevo EPO-a.  

Inače, kako nam je javila Magdalena Grahovac – vođa izleta u Bačkom Brestovcu i Bogojevu, prema prvim rezultatima, u Srbiji je organizovano 44 izleta i  učestvovalo je 732 posmatrača ptica, koji su prebrojali 145.085 jedinki. Najbrojnije ptice bile su: čvorak, obični galeb i liska. Srbija je bila među najboljim organizatorima u Evropi, a zvanično smo 6. po broju izleta od 33 zemlje koje su učestvovale.

Brojem od stotinak posmatrača u Bačkom Brestovcu i Bogojevu  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije  i Ekološki pokret Odžaka dali su značajan doprinos Evopskom vikendu posmatranja ptica u Srbiji.

Detaljno saopštenje sa izleta u Bačkom Brestovcu i Bogojevu daćemo kada dobijemo zvaničan izveštaj o izletima u Srbiji.

Organizovanje Evropskog vikenda posmatranja ptica u Bačkom Brestovcu pomogli su Turistička organizacija opštine Odžaci, Mesna zajednica Bački Brestovac i Udruženje odgajivača golubova srpskih visokoletača „SRB 209 BRESTOVAC“.

Preporučujemo: