Tribina "Očistimo Ratkovo"

Klub sportskih ribolovaca „Šaran 2012“ iz Ratkova u ponedeljak, 13.8.2012. ,  pred velikim brojem građana u  Domu kulture u Ratkovu, organizovao je  tribinu pod nazivom: „OČISTIMO RATKOVO“
  
Cilj tribine bio je da sa  građanima  Ratkova zajednički započnu borbu za trajno rešenje deponije u Ratkovu i osposobljavanje  lokacije „Bager“ za sportski ribolov. Gosti tribine bili su proslavljeni odbojkaški reprezentativac i veliki zaljubljenik u  ribolov i zagovornik očuvanja i zaštite životne sredine Vanja Grbić, preduzetnik Branko Aranđelović iz Beograda , distributer srpskih proizvoda za sportski ribolov na tržište Rusije,  gost iz Rusije Konstanin Kostja  Šorin, član ruske reprezentacije u sportskom ribolovu  i Dušan Mirković, sekretar Ekološkog pokreta Odžaka.

Tribinu je otvorio Milan Došen , član Upravnog odbora KSR „Šaran 2012“ .

U uvodnom izlaganju Dušan  Mirković je ukratko izneo šta je Ekološki pokret Odžaka u proteklih osam godina preduzimao i predlagao u cilju zaštite i unapređenja lokalne životne sredine. Preduzetnik  Branko Aranđelović  ukazao je na mogućnost  iskorišćavanja  ribolova za razvoj turizma i privrednog razvoja. O mogućnosti saradnje srpskih i ruskih privrednika i  dolaska ruskih ribolovaca na ribolovačke terene u Srbiji govorio je gost iz Rusije Konstantin Šorin.

Najveću  znatiželju izazvalo je izlaganje Vanje Grbića , koji je prisutnima izneo svoja iskustva iz dugogodišnjeg  bavljenja ribolovom i izneo primere dobre prakse iz naše zemlje i okolnih zemalja. Vanja Grbić je naglasio da prvi korak u privođenju lokacije „Bager“  u Ratkovu za sportski ribolov treba da bude izmeštanje deponije koja se nalazi tik uz ovaj teren. Prisutne je Vanja Grbić podsetio da je na ovom terenu pecao basa pre pet godina i da je tada predložio šta bi sve trebalo uraditi da ovaj teren bude  bude prijatno mesto za odmor i ribolov – kako za građane Ratkova i opštine Odžaci , tako i za dovođenje turista iz zemlje i inostranstva. Vanja Grbić je naglasio da je problem deponije u Ratkovu problem lokalne samouprave i predložio , sa čime su se složili i prisutni, da se napiše peticija za izmeštanje deponije i da se  peticija dostavi nadležnima na razmatranje. Vanja Grbić  biće zvanično prvi potpisnik peticije i spreman je da pruži maksimalnu podršku i obezbedi stručnu pomoć svojih poznanika za sređivanje „Bagera“.

Predsednik KSR „Šaran 2012“ Vojislav Panić prisutne je obavestio da će potpisivanje peticije početi u sredu , 15.8.2012. godine.

KSR „Šaran 2012“ spreman je da sa lokalnom samoupravom bude partner u rešavanju ovog problema, ali u  slučaju da peticija ne da očekivane rezultete, spreman je i na radikalnije korake.

{gallery}vesti-2012/2012_08_15_ocistimo_ratkovo{/gallery}

Preporučujemo: