Saopštenje za javnost o otkazivanju pretplate za telefon

Ekološki pokret Odžaka obaveštava javnost da je zbog teške finansijske situacije bio primoran da otkaže   broj  kancelarijskog fiksnog telefona  koji je uveden pre više godina i za čije je uvođenje svojevremeno plaćeno oko 17.000,00 dinara.

Ekološki pokret Odžaka  je pre više od godinu dana upoznao predsednika Skupštine opštine Odžaci Gorana Đakovića da finansiranje nevladinog sektora nije rešeno i dao mu na uvid kompletnu obimnu dokumentaciju o  načinu finansiranja u opštini Bač . Za takav model finansiranja zalaže se i Ekološki pokret Odžaka. Na isti način finansiraju se i nevladine  organizacije u opštinama Senta i Bačka Topola. U ovim opštinama raspisuju se dva paralelna konkursa: jedan za finansiranje materijalnih troškova NVO i drugi za jedan projekat.

Kako obraćanje predsedniku SO Odžaci nije dalo rezultate, Ekološki pokret Odžaka, svojim aktom broj 9/2015. od 21.01. 2015. godine, zvanično se obratio Komisiji SO Odžaci za saradnju sa nevladinim, humanitarnim i ostalim organizacijama da razmotri ovaj problem i SO Odžaci da predlog za njegovo rešavanje.

Kako zahtev Ekološkog pokreta Odžaka nije rešavan mesecima, vidi se da i novi sastav Komisije za saradnju sa nevladinim, humanitarnim i ostalim organizacijama radi u istom maniru kao i stari sastav, koji ovo pitanje nije uspeo da reši u svom četvorogodišnjem mandatu. Podsećamo predsednicu Komisije Jelenu Lopušinu da je po Etičkom  kodeksu ponašanja funkcionera lokalne samouprave odavno bila dužna da naš zahtev reši i dostavi nam odgovor.

Naša lokalna samouprava jeste prekinula saradnju sa Stalnom konferencijom gradova i opština, ali nije donela odluku o poništavanju odluke kojom je prihvaćen Etički kodeks ponašanja funcionera lokalne samouprave – tako da zahtevamo da predsednica Komisije postupi po njemu i što pre nam dostavi odgovor. 

Ovim dopisom istovremeno obraćamo se i Kancelariji Vlade Republike Srbije za saradnju sa organizacijama civilnog duštva i ukazujemo da smo otkazivanje telefona izvršili zbog obavezne pretplate, koja svakog meseca iznosi oko 550 dinara – bez obzira da li se telefonira ili ne. Podsećamo Kancelariju da je Ekološki pokret Odžaka svojevremeno dao predlog da država za NVO donese odluku da budu oslobođene pretplate za struju i telefon, već da plaćaju samo efekivnu potrošnju – čime bi država dala nenovčani doprinos radu NVO. Predlažemo da Kancelarija Vlade Republike Srbije za saradnju sa organizacijama civilnog društva još jednom razmotri naš predlog.

Preporučujemo: