Saopštenje za javnost o održanoj tribini „Stop GMO“

2013 02 17 gmoEkološki pokret Odžaka je 12.2.2013. godine u skupštinskoj sali Sportsko-poslovnog centra „Odžaci“ organizovao tribinu pod nazivom „STOP GMO“.

Na samom početku pročitana je „DEKLARACIJA PROTIV GMO“ kao predlog koji treba uputiti Skupštini opštine Odžaci na razmatranje i moguće usvajanje. Radi se o istovetnom tekstu koji su već usvojile skupštine Čačka i Kule.

U okviru tribine prikazana je prezentacija o uticaju genetski modifikovanih organizama na životnu sredinu i na zdravlje ljudi. Prezentaciju je održala dr Irena Baret iz Udruženja građana „Zelena zemlja“ iz Novog Sada. Prezentacija je izazvala veliku pažnju prisutnih , koji su dobro popunili skupštinsku salu Sportsko-poslovnog centra „Odžaci“. Potom je Marko Nikolić, mladi saradnik dr Irene Baret, održao kratku prezentaciju o BT toksinima, preuzetu iz kanadskih publikacija , tako da je Srbija u toku sa najnovijim saznanjima iz sveta o ovoj problematici.

Po završetku prezentacija usledio je razgovor dr Irene Baret sa posetiocima. Postavljena su mnoga pitanja, dato puno odgovora sa nedvosmislenim zaključkom da je tema veoma aktuelna i da bi ovakvu vrstu tribina trebalo i dalje organizovati radi edukacije stanovništva opštine Odžaci. Pečat tribini dali su prisutni pčelari koji su izneli svoja iskustva, ali i podatke iz svetske literature o mogućem uticaju GMO na nestajanje pčela.

Na kraju tribine prisutni su jednoglasno usvojili predlog „DEKLARACIJE PROTIV GMO“. Tekst Deklaracije biće dostavljen SO Odžaci na razmatranje i usvajanje.

Ekološki pokret Odžaka izražava veliko zadovoljstvo zbog prisustva, učešća i podrške predstavnika opštine Odžaci.

Ekološki pokret Odžaka se zahvaljuje Sportko-poslovnom centru „Odžaci“ za besplatno ustupljen prostor i opremu za održavanje tribine, kao i TV K 25 za snimanje tribine i kasnije emitovanje snimka – čime će se građani opštine Odžaci naknadno upoznati sa sadržajem tribine.

Preuzmite "Deklaraciju protiv GMO"

Preporučujemo: