Promocija Ekoregistra

epologoEkološki pokret Odžaka je pozvan od Ministarstva energetike , razvoja i zaštite životne sredine i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS-a) - Misije u Republici Srbiji da , kao aktivni učesnik u izradi , prisustvuje promociji prvog nacionalnog Metaregistra za informacije o životnoj sredini - Ekoregistra

Promocija će se održati u Beogradu 12.12.2012. godine u 12 časova , u Centru lepih umetnosti, Džordža Vašingtona 12 .

Ekološki pokret Odžaka je učestvovao u izradi Metaregistra ustupanjem III izdanja „Baze podatake ekoloških NVO u Republici Srbiji“ koja je rađena nezavisno od ideje za realizaciju projekta Metaregistra. Uz taj materijal priložena je i statistička obrada podataka o ekološkim organizacija po okruzima, koju je radio Ekološki pokret Grada Kragujevca.

Projekat izrade prvog nacionalnog Metaregistra za informacije o zaštiti životne sredine je pokrenut od strane Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Agencije za zaštitu životne sredine , uz podršku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS-a) - Misije u Republici Srbiji u cilju sprovođenja Strategije za primenu Arhuske konvencije. Strategiju za primenu Arhuske konvencije usvojila je Vlada Republike Srbije 31. decembra 2011. godine.

Metaregistar-Ekoregistar je u elektronskom obliku i predstavlja bazu podataka i portal ka postojećim bazama podataka i dokumentima sa informacijama iz oblasti životne sredine koje su dostupne na Internetu.

Osnovni cilj izrade Ekoregistra je da se javnosti omogući lak i jednostavan pristup informacijama o životnoj sredini i unapredi dostupnost informacija iz ove oblasti.

Nadamo se da će lokalna samopurava pomoći predstavniku Ekološkog pokreta Odžaka da prisustvuje promociji, kao i da će mu se pridružiti predstavnik Odeljenja za urbanizam, stambeno-komunalne, imovinsko-pravne poslove i zaštitu životne sredine Opštinske uprave opštine Odžaci

Dnevnim redom promotivnog sastanka predviđeno je da učesnike pozdrave Jan Luneburg, šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji i predstavnici Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Agencije za zaštitu životne sredine, nakon čega bi bio predstavljen Ekoregistar i podneti izveštaji o stanju životne sredine u Republici Srbiji.

Preporučujemo: