Održana tribina "Zaštita sova"

2012 12 23 soveEkološki pokret Odžaka i Turistička organizacija opštine Odžaci su 20.12.2012. godine u skupštinskoj sali Sportsko-poslovnog centra „Odžaci“ u 18 časova organizovali tribinu o sovama pod nazivom „Zaštita sova“.

Gosti tribine su bili članovi Centra za zaštitu sova Srbije Dimitrije Radišić i Draško Grujić.

Najpre je prikazana epizoda iz televizijskog serijala „Gradske ptice“ o sovama utinama ( Asio otus ), a nakon toga su gosti iz Novog Sada prezentacijama obradili dve teme: „Ugroženost i zaštita sova u Srbiji“ i „Upoznajmo sove Srbije“ . Nakon toga gosti su razgovarali sa posetiocima o problemima zaštite sova i ptica uopšte i mogućnostima iskorišćavanja zimovališta sova po naseljenim mestima za razvoj turizma, jer su zimovališta sova utina u naseljenim mestima Vojvodine po brojnosti svetski rekorderi – gde je kao primer navedena Kikinda. Gosti su domaćinima ostavili edukativni materijal koji će biti podeljen svim osnovnim školama u opštini Odžaci. Isto tako, gosti su se zahvalili na aktivnostima Ekološkog pokreta Odžaka u vezi ove tribine i organizovanja Evropskog vikenda posmatranja ptica, gde su istakli da je izlet u Bačkom Brestovcu, gde je vođa izleta bila Magdalena Grahovac, bio najbrojniji od svih izleta organizovanih u Srbiji.

Na tribini su domaćini upoznali posetioce tribine i goste da je povodom organizovanja tribine 18.12.2012. godine u centru Odžaka, ispred prodavnice „ Boreli“, postavljena informativna tabla o zimovalištima sova utina, sa ciljem da skrene pažnju lokalnog stanovništva na značaj sova i probleme njihove zaštite . Tabla je dobijena posredstvom Dejana Đapića iz Sombora.

Ekološki pokret Odžaka izražava žaljenje zbog nedolaska najavljenog gosta iz Šumskog gazdinstva „Sombor“ Miće Vukelića, upravnika Šumske uprave „Odžaci“, izostanka predstavnika lokalne samouprave - što je njihova uobičajena praksa i nastavnika biologije iz osnovnioh škola, iako su nastavnici iz svih osnovnih škola uredno pozvani . Mislimo da su tribini trebalo obavezno da prisustvuju predstavnici poljoprivrednih preduzeća i zemljoradničkih zadruga zbog upoznavanja sa biološkiom i ekološkom borbom protiv glodara, a ne da se za tu svrhu koriste velike količine otrova – čime se uništavaju glodari , ali se istovremeno , kroz lanac ishrane, truju i ljudi.

Isto tako, Ekološki pokret Odžaka izražava žaljenje zbog relativno malog broja posetilaca.

Ekološki pokret Odžaka se zahvaljuje Sportko-poslovnom centru „Odžaci“ za besplatno ustupljen prostor za održavanje tribine, kao i TV K 25 za snimanje tribine i kasnije emitovanje snimka – čime će se građani opštine Odžaci naknadno upoznati sa sadržajem tribine.

Preporučujemo: