Najava evropskog vikenda posmatranja ptica

Od vođe prošlogodišnjeg izleta u opštini Odžaci u okviru Evropskog vikenda posmatranja ptica (Eurobirdwatch ) Magdalene Grahovac dobili smo obaveštenje da će ove godine istovetna manifestacija biti organizovana 6.i 7. oktobra i da ona planira da se pored Bačkog Brestovca u manifestaciju uključi i Bogojevo.

Da ne bi mi objašnjavali suštinu manifestacije, prosleđujemo u celosti pismo koje je Magdaleni Grahovac uputio koordinator manifestacije Dimitrije Radišić.

"Dragi članovi i saradnici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Kao što možda znate, za vikend 6. i 7.10.2012. održava se tradicionalni Evropski vikend posmatranja ptica (Eurobirdwatch). Ukratko, Eurobirdwatch je manifestacija koju organizuje globalno partnerstvo BirdLife international i koja za cilj ima promovisanje posmatranja i zaštite migratornih ptica kroz organizovanje što većeg broja događaja u u kojima učestvuje što veći broj ljudi. Tokom dogovorenog  vikenda (prvog vikend oktobra) organizuju se izleti čiji je cilj posmatranje ptica, pri čemu vođe izleta na kraju prave jednostavne izveštaje sa spiskom posmatranih vrsta i brojem primeraka, koji se prosleđuje u zajedničku bazu i koji se ugrađuju u obaveštenja za javnost. Poželjno je da u izletima učestvuje što više ljudi i da događaji budu medijski propraćen. Korisne informacije možete pronaći na sledećim linkovima: http://www.birdlife.org/community/2012/08/dont-miss-eurobirdwatch/,
http://www.birdlife.cz/ebw2012.html

Srbija učestvuje u ovoj manifestaciji kroz izlete koji se organizuju širom zemlje od 2005. godine. Organizatori događaja su Drušzvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS)  i Liga za ornitološku akciju (LOA ), uz veliku pomoć partnerskih organizacija. Prošle godine smo postili veliki uspeh jer je u Eurobirdwatch-u učestvovalo gotovo 500 osoba, u oko 15 izleta. Od prošle godine, novina je da su izleti DZPPS-a bili predstavljeni  širokoj javnosti  putem medija i najavljeni unapred, što je omogućilo učestvovanje mnogo većeg broja zainteresovanih građana.  Ove godine, DZPPS želi i smatra da može da organizuje još veći broj izleta u kojima će učestvovati još veći broj ljudi.

Cilj izleta je popularizacija posmatranja i zaštite ptica, tako da nije problem ukoliko niste uočili ili prepoznali svaku vrstu prisutnu na terenu. Takođe, voleli bi smo da nam unapred najavite izlet koji ćete organizovati (do 15.09.2012.) kako bi smo tu najavu preneli javnosti preko medija sa kojima sarađujemo. U cilju izrade zajedničke najave izleta, molim vas da do 15.09.2012. pošaljete naziv lokacije na kojoj bi ste organizovali izlet, datum i vreme početka izleta, kao i kontakt (e-mail adresu i telefon), kako bi vam se zainteresoani građani mogli javiti i eventualno pridružiti na izletu. Poželjno je da i u svojoj sredini što više medijski promovišete izlet koji organizujete.

Nadamo se da ćete učestvovati u Evropskom vikendu posmatranja ptica i da ćemo zajedno sa mnogo ljubitelja ptica i prirode uživati u prvom oktobarskom vikendu."

Prošle godine partner DZPPS-a bio je Ekološki pokret Odžaka –što namerava i ove godine, pa molimo zainteresovane za učešće u ovoj manifestaciji da se što pre prijave Ekološkom pokretu Odžaka na email: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli. .    

Preporučujemo: