Moratorijum na aktivnosti EPO

 Ekološki pokret Odžaka  je odlučio da, zbog izuzetno teške finansijske situacije, uvede moratorijum na sve planirane akcije i aktivnosti dok se ne reši pitanje trajnog i stabilnog finansiranja, sa tim da će nastaviti samo sa aktivnostima za dovršavanje nekih započetih akcija i aktivnostima kojima se ostvaruju prava Ekološkog pokreta Odžaka i ekoloških organizacija uopšte i  aktivnostima za poboljšanje trenutne finansijske situacije i iznalaženja načina da se postigne trajno i stabilno finansiranje osnovnih troškova Ekološkog pokreta Odžaka.

Na izuzetno tešku finansijsku situaciju još od 2008. godine ukazao je Ekološki pokret Odžaka u svom Izveštaju o radu koji je usvojen na Skupštini Ekološkog pokreta Odžaka 9.4.2010., a primerak Izveštaja  je dostavljen predsedniku opštine i lokalnim sredstvima  informisanja. Na tešku finansijsku situaciju ukazali smo  i na sastanku predstavnika Ekološkog pokreta Odžaka sa predsednikom i potpredsednikom opštine Odžaci prof. Predragom Cvetanovićem i dr Đorđem Bogdanovićem, kao i Milanu Orliću, članu Opštinskog veća zaduženog za ekologiju.

Od svih smo dobili uveravanja da  podržavaju naš rad i da će se izaći u susret Ekološkom pokretu Odžaka u pogledu stabilizovanja finansiranja, sa tim da budemo malo strpljivi. Na osnovu datih obećanja Ekološki pokret Odžaka se trudio da maksimalno održi  dinamiku svojih aktivnosti, ali je sa svakom akcijom i aktivnostima ulazio u sve veću dubiozu .

Tokom 2008. budžetska sredstva za finansiranje ekoloških organizacija rebalasima budžeta drastično su skresana, a  za 1.000.000 dinara u budžetu opštine Odžaci za 2009. godinu, koja su bila predviđena finansiranje projekata pojedinaca i NVO, uopšte nemamo informaciju gde su iskorišćena. Niti je ko raspisivao konkurse, niti smo od tih para dobili jedan-jedini dinar.

Ukazali smo da se likvidnost Ekološkog pokreta Odžaka održava samo zahvaljujući pozajmicama od privatnih lica i da smatramo da to nije u redu, jer pitanje finansiranja  nevladinog sektora, pa i ekologa, u opštini Odžaci uopšte nije sistemski rešeno. Takođe, pitanje funkcionisanja Fonda za zaštitu životne sredine, u kome, po našim saznanjima, postoje neiskorišćena  znatna  finansijska sredstva,  nije rešeno, mada smo u nekoliko navrata na to ukazali i prethodnoj prinudnoj i sadašnjoj legalno izabranoj   vlasti i dali konkretne predloge.

Da ne bi sebe dovodili u još veću finansijsku krizu, rešeno je da se sve planirane aktivnosti obustave dok se ne reši način trajnog i stabilnog finasiranja. Opštinskoj vlasti smo  predložili način finansiranja NVO  po modelu opštine Senta. Nažalost, opštinska vlast je i dalje troma i neefikasna i u vezi naših  predloga  nije ništa preduzela i rešila.

Ekološki pokret Odžaka smatra da je u proteklih nekoliko godina  bio jedan od najaktivnijih ekoloških pokreta u Republici  Srbiji i sa velikim žaljenjem obaveštava javnost da je primoran da sa svojih sedam podružnica obustavi svoje  redovne  aktivnosti .

Preporučujemo: