Loša raspodela konkursnih sredstava

 Izvršni odbor Ekološkog pokreta Odžaka je na svom 99. sastanku, koji je održan 22.6.2010. godine, razmatrao rezultate Konkursa za (su)finansiranje projektnih aktivnosti udruženja građana AP Vojvodine iz oblasti zaštite i unapređenja stanja životne sredine  i doneo sledeće zaključke:

1.Da  nije u redu da je od 41 odobrenog projekta udruženja  bude finasirano 19 iz Novog  Sada, a ako se uzme u obzir da su finansirana i tri projekta udruženja iz mesta u neposrednoj okolini Novog Sada, ispada da je preko polovine projekata iz Novog Sada i okoline i da se o regionalnoj raspodeli uopšte nije vodilo računa;
2.Po nezvaničnoj evidenciji Ekološkog pokreta Odžaka, po podacima koji su sakupljani za «BAZU PODATAKA VOJVOĐANSKIH EKOLOŠKIH NVO», u AP Vojvodini  ima oko između 300 i 350organizacija koje se bave ekologijom, a iz Novog Sada takvih organizacija ima oko 50, tako da  1/6 ili 1/7 organizacija iz Novog Sada i okoline  «vuče» polovinu  projekata i sredstava, a  čitav  ostatak  AP Vojvodine drugu polovinu – što smatramo da nije u redu.
AP Vojvodina se  svojevremeno borila za decentralizaciju i stalno  pitala Beograd «Gde su naši novci?», optužujući Beograd za centralizaciju. Ono što je nekad radio Beograd sada radi Novi Sad, pa postavljamo pitanje da li je u redu da najrazvijeniji Novi Sad  dobije koliko i čitav (nerazvijeniji) ostatak AP Vojvodine? Smatramo da ovakvi konkursi pre svega treba finansijski da pomognu manje ekološke organizacije, naročito iz nerazvijenijih krajeva Pokrajine, te na ovaj način javno izražavamo negodovanje protiv načina  raspodele konkursnih sredstava u 2010. godini.

Preporučujemo: