IZVEŠTAJ O ULIČNIM AKCIJAMA

IZVEŠTAJ O ULIČNIM AKCIJAMA

U okviru realizacije projekta „Praćenje javne uprave ka boljem upravljanju na lokalu – Pratim JA“, Ekološki pokret Odžaka realizovao je prve dve od pet planiranih uličnih akcija. Prva akcija realizovana je 11.8.2021. godine na platou ispred Komercijalne banke u Odžacima, a druga 14.8.2021. godine na platou ispred odžačke Gradske pijace.

Projekat „Praćenje javne uprave ka boljem upravljanju na lokalu - Pratim JA“ Ekološki pokret Odžaka realizuje u saradnji sa organizacijama Centar za evropske politike (CEP) iz Beograda i njihovim partnerima, Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju (NKD) iz Niša, Centrom za ravnomerni regionalni razvoj (CenTriR) iz Beograda i Staništem iz Vršca.

Akcija se sastoji u prikupljanju stavova i mišljenja građana o iskustvima koje su imali sa lokalnom samoupravom kroz neposredno anketiranje u toku ulične akcije ili deljenjem oficijelnog flajera projekta uz koji je Ekološki pokret Odžaka dodao objašnjenje o samom projektu i poziv građanima da se uključe u akciju ispunjavanjem ankete online na platformi www.pratimja.rs , kao i informisanje građana o mogućnostima njihovog uključivanja u kampanju i o važnosti učešća građana u odlučivanju na lokalnom nivou.

U toku dve akcije anketu u papirnoj formi ispunilo je 40 sugrađana, dok je za online anketiranje podeljeno 450 flajera sa objašnjenjem kako se može doći do platforme www.pratimja.rs, dok će sledećih dana biti podeljeno još 250 kompleta .
Iako smo građanima objašnjavali da se ulične akcije organizuju samo u četiri grada Vojvodine, da je anketa anonimna, da mogu slobodno da iznesu svoje mišljenje i stavove, stekli smo utisak da se građani dosta nezainteresovani, da se nerado uključuju u ovakve akcije i da su mnogi davali objašnjenje da neće da se bave politikom, misleći da anketiranje ima političku pozadinu.

Ekološki pokret Odžaka i ovim putem još jednom upućuje apel građanima Odžaka da daju svoj doprinos i uzmu aktivno učešće u realizaciji projekta ispunjavanjem online ankete na platformi www.pratimja.rs .

Preostale ulične akcije biće organizovane u dogovoru sa nosiocima projekta.

Preporučujemo: