IN MEMORIAM

IN MEMORIAM

Preminuo najstariji član Ekološkog pokreta Odžaka Ilija Vođević Ića

Obaveštavamo javnost da je preminuo najstariji član Ekološkog pokreta Odžaka Ilija Vođević Ića . Svoj život, dug skoro 93 godine, Ilija Vođević započeo je 12. juna 1926. godine u selu Majdan , opština Mrkonjić Grad, a okončao 6.1.2019. godine u Odžacima, gde je i sahranjen 8.1.2019.godine.

Ilija Vođević je jedan od petnaestak osnivača Ekološkog pokreta Odžaka i jedan od najrevnosnijih članova. Ekološkom pokretu Odžaka ostao je veran do poslednjeg dana. Ekološki pokret Odžaka je mogao u svakom trenutku da računa na pomoć Ilije Vođevića za sprovođenje svojih aktivnosti. Iako je bio u poodmaklom životnom dobu, impresionirala je njegova vitalnost i večiti optimizam. Ilija je bio i dugogodišnji pčelar , te otuda verovatno i interesovanje Ilije Vođevića za osnivanje i članstvo u ekološkoj nevladinoj organizaciji. Pamtimo da smo ga viđali u dnevnim šetnjama kroz naš grad – što je bio redovan ritual deda Ilije. U tim svojim šetnjama često je svraćao do sedišta Ekološkog pokreta Odžaka u Bačkoj 36. Ilija Vođević je sigurno bio član koji je najviše puta dolazio u sedište EPO-a. U šali smo pitali Iliju Vođevića da li je to neka „unutrašnja kontrola“. Da, da – govorio je deda Ilija. Treba vas kontrolisati – da znamo šta radite , šalio se uvek deda Ilija. Njegovi boravci u kancelariji bili su česti i, po pravilu, kratki. Svraćao je tek toliko da se javi , da „prekontoliše“ rad prisutnih u kancelariji i nastavljao svoju šetnju.

Ilija Vođević bio je prisutan praktično na svakoj Skupštini Ekološkog pokreta Odžaka i akcijama EPO-a. Naravno, u granicama svojih mogućnosti. Bila je dovoljna njegova prisutnost i moralna podrška aktivnostima Ekološkog pokreta Odžaka. Ceneći njegovu aktivnost, predložili smo da na završnoj manifestaciji likovnog konkursa „Naša ekološka lepota“ 2014. godine podeli nagrade pobednicima konkursa – što je Ilija Vođević zdušno prihvatio.

Smrću Ilije Vođevića Ekološki pokret Odžaka izgubio je dugogodišnjeg i vrednog člana i njegov lik i delo biće uzor mlađim članovima.
Za sve što je učinio za Ekološki pokret Odžaka, neka mu je večna slava i hvala. Počivaj u miru.

Ekološki pokret Odžaka

Preporučujemo: