Evropski vikend posmatranja ptica 2012

Tokom proteklog vikenda, 6. i 7.oktobra 2012. godine, u 34 zemlje Evrope i centralne Azije obeležen je Evropski vikend posmatranja ptica (Eurobirdwatch 2012). Cilj ove manifestacije je popularizacija posmatranja „običnih“ i „neobičnih“ ptica, praćenje njihove epske seobe i uživanje u boravku u prirodi. Pored toga, ideja manifestacije je da se ljudima ukaže na potrebu zaštite sve ugroženijih ptica i njihovih staništa. Proteklog vikenda, u zemljama Evrope i centralne Azije sproveden je ukuono 2.601 izlet, u kojima je učestvovalo 66.118 posmatrača ptica. Ova armija ljubitelja prirode je za pomenuta dva dana zabeležila i prebrojala ukupno 6.269.345 jedinki u okviru većine vrsta ptica koje naseljavaju naš kontinent.

Društvo za zaštitu i pručavanje ptica Srbije koordinisalo je do sada najuspešniji Evropski vikend posmatranja ptica u našoj zemlji.

Ove godine, izleti namenjeni posmatračima ptica organizovani su na čak 45 lokacija, u kojima je učestvovao rekordnih 738 posmatrača ptica, koji su zajedno zabeležili rekordnih 146.482 jedinki u okviru 165 vrsta. Ponosni smo na činjenicu da smo prema broju izleta i posmatranih ptica na 9. mestu među zemljama učesnicama, na 12 mestu prema broju učesnika. Izlet sa najviše učesnika održan je u Bačkom Brestovcu, pod vođstvom Magdalene Grahovac (62), najveći broj vrsta ptica (72) zabeležen je na izletu koji je Ivan Đorđević vodio na Labudovom oknu, dok je na izletu koji je vodio Jožef Gergelj na ribnjaku Jazovo zabeleženo ubedljivo najviše jedinki (84.475)

Mnogo važnija od samih brojki je činjenica da je tokom proteklog vikenda posmatranje ptica bila glavna tema među velikim brojem građana Srbije koji vole i zanimaju se za ptice i prirodu. Širom naše zemlje, od Jazova do Peštera, od Stanišića do Pirota, ili od Male Vrbice do Zasavice, organizovani su različiti izleti, čiji su učesnici na teren išli peške, automobilima ili biciklom, posmatrali ptice uz pomoć swarovski teleskopa ili ruskih dvogleda i gledali najrazličitije vrste ptica. Naše oduševljenje pticama osetila je i šira javnost; mnogi sugrađani su nam se pridružili jer su o manifestaciji saznali preko medija. Na izlete su sa nama pošli naši prijatelji, školska deca i njihovi nastavnici, naučnici,  zaštitari, političari, novinari i mnogi drugi ljubitelji prirode. Lepo vreme i ptice ispunili su sva očekivanja posmatrača, a nisu izostali ni nalazi retkih i atraktivnih vrsta ptica, kao ni prelepe fotografije.

Ovom prilikom DZPPS se najsrdačnije zahvaljuje svim učesnicima Evropskog vikenda posmatranja ptica i onima koji su na bilo koji način podržali manifestaciju. Posebno se zahvaljujemo našim članovima - vodičima, bez kojih svakako ne bi imalo lep i uspešan Evropski vikend posmatranja kao što smo ga imali tokom prethodnog vikenda.

Više informacija o rezultatima Evropskog vikenda posmatranja ptica možete pronaći na sledećim stranicama:
http://www.birdlife.cz/index.php?ID=2381
http://bigfiles.birdlife.cz/EBW2012RapidResults.pdf

Preporučujemo: