EPO na okruglom stolu u Novom Sadu

Ekološki pokret Odžaka je 14.5.2014. godine u Novom Sadu , u Pokrajinskom zavodu za zaštitu  prirode , učestvovao u radu okruglog stola „Procena uticaja i strateška procena uticaja na životnu sredinu u Srbiji: deset godina posle“, koji je organizovao Centar za evropske politike iz Beograda sa svojim partnerima Ekološkim centrom „Stanište“ iz Vršca i Udruženjem građana „Srbija u pokretu“ iz  Beograda, a koji je finansijski podržala Ambasada Kraljevine Norveške u Beogra

Okrugli sto je bio  jedan od tri okrugla stola koji se organizuju u okviru projekta  

 „Misli-delaj-utiči: Obezbeđivanje poboljšane implementacije EU direktiva o proceni uticaja na životnu sredinu u Srbiji“ (Think-Act-Impact). Na okruglim stolovima predstaviće se  rezultati istraživanja o stanju implementacije zakonskih propisa u oblasti procene uticaja i strateške procene uticaja na životnu sredinu, usvojenih 2004. godine. U ovom istraživanju učestvovali su predstavnici opštine Odžaci i Ekološki pokret Odžaka.

Takođe, želja je  da se  pokrene diskusija sa zainteresovanim stranama na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou o stanju implementacije ovih propisa, a posebno iz ugla učešća zainteresovane javnosti, odnosno udruženja građana  u ovim postupcima. Doprinosi učesnika na okruglom stolu biće uzeti u obzir prilikom finalizacije studije koja će biti objavljena i kojom će biti završen istraživački deo projektnih aktivnosti.

U ime Ekološkog pokreta Odžaka okruglom stolu prisustvovao je Dušan R. Mirković, sekretar Ekološkog pokreta Odžaka, a u ime lokalne samouprave Ognjen Đurasinović i Petar Škundrić. Dušan Mirković je imao samo kratko izlaganje i obećao je da će Ekološki pokret Odžaka organizatorima dostaviti   pisani dopis  , u kome će dati  svoje stavove o mišljenjima iznetim  na okruglom stolu jer je o mnogim problemima Ekološki pokret Odžaka i ranije iznosio svoje predloge za veći učešće i uticaj civilnog sektora na vođenje politike zaštite životne sredine.

{gallery}vesti-2014/2014_05_15_NS{/gallery}

Preporučujemo: