Buldožer isti - glumci različiti

epologoOvih dana na lokalnim medijima možemo da čujemo ili da čujemo i vidimo izjavu o čišćenju seoske deponije u Srpskom Miletiću. Ovaj „film“ smo već nekoliko puta gledali. U glavnoj ulozi je buldožer (buldozer) JKP „Usluge“. Jedino se menja mesto snimanja (deponije u Ratkovu, Srpskom Miletiću i Deronjama) i „sporedni glumci“ koji stoje ispred pomenutog buldožera i daju izjave za javnost.

Najpre je u toj ulozi bio Veroljub Marković, ondašnji predsednik Privremenog organa, a radilo se o davanju izjave o „čišćenju“ deponije u Ratkovu. Zatim je „sanirana“ deponija u Deronjama, a „nastupili“ su Predrag Cvetanović, ondašnji predsednik opštine Odžaci i Miloš Pejčić, ondašnji i sadašnji predsednik Skupštine opštine Odžaci. Sada je pri „saniranju“ deponije u Srpskom Miletiću „nastupio“ je Nikola Krivokuća, trenutni zamenik predsednice opštine Odžaci. Kao što se vidi, nastupila je plejada opštinskih rukovodilaca i sve bi bilo u redu da su deponije sanirane i rekultivisane i da posle navodne sanacije nema potrebe za novom sanacijom. Očigledno je da se „sanacije“ deponija i lokalni mediji zloupotrebljavaju za političko promovisanje i samoreklamiranje lokalnih političara.

Zašto pišemo ovaj komentar?

Pišemo da bi jasno kazali opštinskim rukovodiocima da rade loš i pogrešan posao. Može još njih deset da prodefiluje pred mikrofonima i kamerama medija i da se na deponijama ništa ne promeni: da deponije budu nesređene. Da ne govorimo koliko je novca uzaludno potrošeno.

Ekološki pokret Odžaka više godina predlaže i insistira da je jedini put za trajno rešavanje deponija po naseljenim mestima što hitnije donošenje nove Odluke o komunalnim delatnostima. Za to postoji i osnova i obaveza u novom Zakonu o komunalnim delatnostima. Za sve poslove (sem onih koji su izuzeti Zakonom o komunalnim delatnostima i koje mora da obavlja samo javno komunalno preduzeće) treba raspisati javne tendere i dodeliti ti ga najboljem ponuđaču. Novom Odlukom o komunalnim delatnostima detaljno bi trebalo regulisati prava i obaveze građana , preduzetnika, raznih firmi , ustanova i institucija u pogledu postupanja sa otpadom, pa se ne bi dešavalo da građani sebi daju pravo da od svog đubreta prave društveni problem - što je opšta pojava u čitavoj državi. Jasnim odredbama Odluke o komunalnim delatnostima i propisivanjem rigoroznih kazni za građane, preduzetnike, firme, institucije,... trebalo bi uvesti red i ne dozvoliti da se svake godine troše velika finansijska sredstva za „saniranje“ deponija, a da stanje bude kao što je u Srpskom Miletiću ili ostalim naseljenim mestima opštine Odžaci. Ne treba praviti ograde oko deponija koje praktično ničemu ne služe. Treba napraviti ograde u glavama ljudi koje će ih sprečiti da se i dalje ponašaju kako se ponašaju danas i nekažnjeno prave divlje deponije gde god stignu.

Svi „glumci“ u pomenutim izjavama govorili su o transfer stanici i regionalnoj deponiji. To je budućnost koja će koštati nekoliko desetina miliona evra - koje, na žalost, nemamo i do kojih ćemo teško doći. Mi se sa tim idejama slažemo, ali to je, ipak, samo daleka budućnost. Mi govorimo o sadašnjosti i o načinu kako zaštiti našu lokalnu sredinu do perioda kada će biti izgrađena transfer stanica i regionalna deponija. Taj period treba preživeti.

Preporučujemo: