Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorijum. Putanja: /www/webvol31/yg/3r9510c3hp3wjgy/epodzaci.org/public_html/images/vesti-2014/2014_03_06_arhus

Obaveštenje

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/vesti-2014/2014_03_06_arhus

Saopštenje o prisustvu Ekološkog pokreta Odžaka obeležavanju trogodišnjice rada Arhus centra Subotica

Predsednik i sekretar Ekološkog pokreta Odžaka Ivica Ćirić i Dušan Mirković prisustvovali su 4.3.2014. godine obeležavanju  trogodišnjice rada Arhus centra Subotica.

Napominjemo da je u zvaničnom izveštaju o trogodišnjem radu Arhus centra Subotica , kao i u ovom saopštenju, istaknut  i  zajednički  zahtev Ekološkog pokreta Odžaka i Arhus centra Subotica za ukidanje nepotrebne konkursne dokumentacije - što je i dalo rezultat , tako da je danas preko 22.000 nevladinih organizacija širom Srbije oslobođeno kopiranja, overavanja i slanja nepotrebnih dokumenata.

U celosti prenosimo zvanično saopštenje koje je izdao Arhus centar Subotica:

ARHUS CENTAR SUBOTICA - Tri drveta za tri godine rada

U parku pored Otvorenog univerziteta, u saradnji sa Direkcijom za izgradnju Grada Subotice i JKP „Čistoća i zelenilo“, 4. marta, akcijom sadnje tri drveta, započeto je obeležavanje tri godine rada Regionalnog Arhus centra Subotica.

Usledio je skup na kojem je prikazan kratak film o najznačajnijim aktivnostima u proteklom periodu, a potom su se skupu obratili, dr Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, koji je ukazao na značaj učešća javnosti u očuvanju osnovnih parametara životne sredine. Upravo su Arhus centri oni koji treba da okupe ekološka udruženja građana i da šire svest o tim pitanjima. Istakao je da bi sve ono što se radi, kako bi se otvorila nova radna mesta i privredni pogoni, moralo biti u skladu sa očuvanjem životne sredine i zadovoljilo postulate održivosti.

Predstavnica Misije OEBS-a u Srbiji, Olivera Zurovac Kuzman, je izjavila da je  Arhus centar  stvorio sponu između izabranih organa vlasti i organizacija civilnog društva, čime su ostvarili svoj cilj i doprineli stvaranju bolje i zdravije  životne sredine. Dodala je da su Arhus centri bili koordinatori aktivnosti između lokalnih, pokrajinskih i republičkih organa sa biznis sektorom, medijima, poljoprivrednicima, kao i svim zainteresovanim stranama koje žele da učestvuju u održavanju zdravije životne sredine koja će biti bezbednija za njih i njihovu decu.

Ispred Gradske uprave Subotica, mr Gordana Gavrilović, stručni saradnik u Službi za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, je pozdravljajući skup istakla permanentnu saradnju lokalne samouprave sa ovim centrom i rad na mnogim aktivnostima koje će se ubudućnosti i intezivirati.

Srđan Matović, koji je u Kragujevcu formirao prvi Arhus centar, je u uvodu rekao da je uspeh opstati i biti “živ”. Pohvalio kontinuitet rada Subotičana, bez obzira da li postoje obezbedjena sredstva ili ne.

Jedan od većih uspeha u prošloj godini je bilo vraćanje rešavanja Palićkog i Ludaškog jezera na pravi put i odustajanje od megalomanskog projekta koji ko zna kada bi se završio, imajući u vidu neophodna velika finansijska sredstva. Prema rečima, Snježane Mitrović, koordinatora Arhus centra Subotice, dobro je što je novi gradonačelnik, Jene Maglai, nastavio tamo gde je započeo njegov predhodnik, Modest Dulić, i čak otišao korak dalje, te je „Platforma za unapređenje ekološkog statusa jezera Palić i njegove okoline“ završena, i najavila je stavljanje ovog dokumenta na javnu raspravu i u Arhus centru.

U kratkim crtama Platformu je predstavio, Mišel Rohman, diplomirani hidrolog i član Saveta stručnjaka formiranog od strane JP „Park Palić“, koji je veoma zadovoljan u kom pravcu se krenulo prošle i nastavilo ove godine.

Detaljnije informacije sa ovog dogadjaja možete pogledati:

Ovo je samo deo realizovanih aktivnosti Regionalnom Arhus centru Subotica:

Na inicijativu Udruženja TERRA’S, a uz podršku Misije OEBS u Srbiji, 4. marta 2011. godine otvoren je Regionalni Arhus centar Subotica i to potpisivanjem Memoranduma između Ministarstva životne sredine, Grada Subotice i Otvorenog univerziteta. Centar je osnovan s ciljem primene Zakona o potvrđivanju Arhuske konvencije, a rad je najviše usmeren na informisanje i edukaciju, da bi se, pre svega građani, aktivnije uključili u donošenje odluka što omogućava lakše sprovođenje demokratskih procesa iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine u našoj zemlji.

•Održano više od sedamdeset okruglih stolova, radionica, javnih debata, sastanaka, seminara za različite cilje grupe: za inspekciju, komunalne policajce, novinare, predstavnike mesnih zajednica, ekoloških udruženja, građana;

•Zahvaljujući inovativnosti rukovodstva i profesora, upoznavanje sa aktivnostima Arhus centra postao je deo nastavnog programa Hemijsko tehnološke škole „Lazar Nešić“, novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, subotičkog Ekonomskog fakulteta i Univerziteta Singidunum;

•Kad smo već kod mladih, posebno treba pohvaliti volontere zadužene za manifestacije poput EKO DOX festivala ekološkog filma ili za javne kampanje, ne samo u Subotici, već i Zrenjaninu, Kikindi, Šapcu, Somboru. Učestvuju u zajedničkim akcijama Arhus centra i TERRA’S-a u oblasti otpada uz svesrdnu pomoć otkupne stanice EKO FENIKS BE TIM po čemu su prepoznatljivi u Srbiji. Još uvek su angažovani na projektu „Zelenih zgrade Subotice, a „Čistili su Srbiju“ i prodsticali „Mlade protiv otpada“.

•Arhus centar je postao i središte okupljanja ekoloških organizacija koje su pokrenule različite inicijative. Pamtiće se 31. juli 2013. godine kada je posle višemesečnog lobiranja jednoglasno usvojena Deklaracija o proglašavanju teritorije grada Subotice za teritoriju bez genetski modifikovanih organizama i tako se priključila drugim lokalnim samoupravama u Srbiji koje predstavljaju značajnu snagu da utiču na donosioce odluka na republičkom nivou i nateraju ih da usvoje rigorozne kriterijume vezane za GMO.

•Reagovala je i Vlada Republike Srbije koja je preko Kancelarije za saradnju sa civilnim sektorom podržala predlog Arhus centra, Udruženja TERRA’S i Ekološkog pokreta Odžaci za izmenama Uredbe u cilju smanjivanja dokumentacije potrebne za prijavljivanje na konkurse.

•Učešće na javnim raspravama o studijama o proceni uticaja objekata na životnu sredinu od velikog je značaja za svakodnevni život svih. Ali i dalje ostaje pitanje kako javnost podstaći da se uključi i ne dozvoli da im samo jednog dana nikne objekat ispod prozora. Zato im je od koristi kao smernica - Vodič štampan uz podršku OEBS-a, a rađen sa stručnjacima gradske Službe za zaštitu životne sredine.

•I još izdavaštva. Poznati ekološki informatori HORIZONTI, niz priručnika, lifleta, a za ponos je Publikacija „Kvalitet stanja životne sredine Subotice u 2011, a potom Severnobačkog okruga za 2012.“ Sa stručnim kadrom lokalnih samouprava Subotice, Bačke Topole i Malog Iđoša, te Zavoda za javno zdravlje u pripremi je nova publikacija za 2013. u kojoj će osim monitoringa vode, vazduha, buke, zemljišta, mnogo više biti podataka vezanih za godišnje izveštaje rada inspekcije.

•Vrteći se u vremeplovu događanja ostaće upamćena 2012. godina kada su se i posle gašenja velikog požara u INTERKORDU, stanovnici naselja Prozivka još mesec dana gušili u dimu. Tek intervencijom Arhus centra reagovala je lokalna samouprava, saniran je teren, koji međutim, i dalje čeka konačnu revitalizaciju.

•Arhus centar Subotica je usmeren na Severnobački okrug, polako zahvata Severno i Zapadnobački okrug. Sa ostalim centrima u Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu, uz podršku Misije OEBS u Srbiji, formirana je Mreža Arhus centara Srbije, jer zajedno se može i mora više.

( http://www.aarhussu.rs/detaljnije_2068_ac-su-tri-drveta-za-tri-godine-rada.html )

{gallery}vesti-2014/2014_03_06_arhus{/gallery}