Novi vandalizam u parku "Ites" u Odžacima

Ekološki pokret Odžaka je  do sada nebrojano puta ukazivao na huligansko ponašanje u parku «Ites»  u Odžacima i na stalno uništavanje igračaka (urbanog mobilijara) i klupa. Zatraženo je od nadležnih da u noćnim časovima vrše češće kontrole. Najčešći posetioci u tom periodu su maloletna lica  i nije jasno kako se ne može sprečiti njihovo okupljanje u  kasnim noćnim, ili, bolje rečeno, u ranim jutarnjim časovima, jer je rezultat ovakovog okupljanja, pored destrukcije, i pravljenja velike galame zbog koje  stanari okolnih zgrada ne mogu da spavaju.

Ovih dana ponovo je došlo do eskalacije nasilja nad nedužnim «inventarom» parka. Ekološka patrola  Ekološkog pokreta Odžaka obišla je park pre nekoliko dana  i snimila stanje igračaka i klupa  sa namerom da na  nadležne apeluje da se do Dana planete  ili Evropskog dana parkova  urbani mobilijar i klupe dovedu u funkcionalno stanje.

Međutim, za vreme poslednjeg vikenda  nastavljeno je sa vandalskim  ponašanjem i poslednja  «žrtva» je bila livena, gusana i ubetonirana klupa. Huligani su polomili klupu i  odneli  u sredinu parkovske površine ispred OŠ «Branko Radičevič», da bi je dan-dva kasnije premestili na drugo mesto. Znajući ranije slučajeve , možemo da pretpostavimo kako će završiti i ova klupa – neko će je odneti i prodati otpadu . Ako se razaranje nastavi ovim tempom,  uskoro u parku neče biti ni mobilijara ni klupa. Ovo je jedini park u gradu  i omiljeno mesto za okupljane dece i starijih osoba. Deca dolaze da se igraju, dok stariji, uglavnom penzioneri, dolaze da se malo odmore.

Žrtva huligana i vandala  je i OŠ»Branko Radičević». U donjem holu ispred škole maloletnici stalno igraju fudbal i «žrtva» ovako organizovanih fudbalskih utakmica  su stakla na vratima i prozorima škole. Za godišnju  zamenu stakala na školi  možda se daje  više novca nego što se daje  za održavanje kulturnih manifestacija u gradu, a sve se , na ovaj ili onaj način, plaća iz budžeta opštine Odžaci.

Vinovnici vandalizma i huliganstva uglavnom se znaju i nije jasno kako nadležni ne mogu da spreče ovakvo ponašanje. Tokom predizborne kampanje  omladinske mreže više partija aktivno su učestvovale u predizbornim aktivnostima svojih partija i stranaka u kojima su davana  obećanja  da ćemo živeti u lepšem, mirnijem i uređenijem gradu.

Ekološki pokret Odžaka  stoga poziva omladinske mreže Demokratske stranke, G17 plus, Srpske radikalne stranke, Socijalističke partje Srbije, Srpske napredne stranke, Mlade LDP-a  i omladince ostalih stranaka i  partija da pomognu da se otkriju vinovnici ovih nemilih događaja. Direknu štetu imaće upravo mladi ljudi, jer danas-sutra, kada budu imali decu, neće imati gde da izvedu  svoje dete da se bezbedno igra.

Share this article

O nama

Ekološki pokret Odžaka osnovan je 14.9.2004. godine za naseljeno mesto Odžaci. Statutom Ekološkog pokreta Odžaka bila je predviđena mogućnost da se u naseljenim mestima opštine Odžaci osnivaju podružnice...

Pročitaj ceo tekst

Poslednje vesti

Podrška