Lako je držati predavanja

Na konferenciji za štampu  Ujedinjenih regiona Srbije Mirko Važić, šef odborničke grupe URS-a u odžačkom parlamentu, koju je držao zajedno sa Snežanom Sedlar, republičkim poslanikom iz G17plus,  i    Milošem Pejčićem, predsednikom OO G17plus u Odžacima i predsednikom Skupštine opštine Odžaci, govorio je , između ostalog, i o radu Ekološke zadruge „Odžačanka“ iz Odžaka , iznoseći zamerke na njen neefikasan rad i dao  nekoliko  predloga za  unapređenje  rada  kako bi količina sakupljenih sekundarnih sirovina omogućila  ekonomski samoodrživo poslovanje Zadruge - što trenutno nije slučaj.

Ekološki pokret Odžaka je svojim aktom  96 / 2011  podržao predloge gdina Važića i  dao predlog da  vladajuća većina na neki način postavi Mirka Važića na mesto čelnog čoveka Ekološke zadruge „Odžačanka“ , kako bi on u praksi realizovao  svoje odlične predloge i pokazao kako treba raditi, jer smo smatrali da je  pomoć EZ „Odžačanka“ u ovom trenutku preko potrebna , pa je u tom pravcu  Ekološki pokret Odžaka uputio ovaj predlog na razmatranje Opštinskom veću opštine Odžaci.  Suština predloga je da Mirko Važić preuzme odgovornost za budući rad Ekološke zadruge „Odžačanka“ i dovede je do samoodrživosti.

Iste zamerke Mirko Važić je izneo i u tekstu „Vruć krompir u rukama lokalne samouprave“ u  „Našim novinama“, što je bio i razlog da gdina Važića pozovemo u Ekološki pokret Odžaka kako bi sa njim  obavili razgovor  u vezi  našeg predloga da on preuzme vodeću poziciju u Ekološkoj zadruzi  „Odžačanka“ i sprovođenjem svojih odličnih ideja spase Zadrugu od propasti - jer bi propašću Zadruge  izgubila i lokalna zajednica, jer ne bi više bilo organizovanog sakupljanja sekundarnih siorovina  i  velikog doprinosa zaštiti lokalne životne sredine, koja je i ovako u očajnom stanju, a istovremeno bi nekoliko izbeglica, zbog čijeg je ekonomskog osnaživanja i osnovana ova Zadruga, izgubilo posao.

Ekološki pokret Odžaka je „Našim novinama“ uputio opširan komentar kao reakciju na veći broj netačnosti iznetih u pomenutom  tekstu, a pri kraju teksta reagovanja izneo mišljenje da ako Mirko Važić  odbije da preuzme vođenje „Odžačanke“ , onda se očigledno radi o tome  da je Mirko Važić samo iskoristio i zloupotrebio muku radnika „Odžačanke“ za  svoj  politički predizborni EPP i  EPP  URS-a i da takav postupak nije  korektan. Napominjemo da su „Naše novine“ odbile da objave naš komentar, sa obrazloženjem da je preopširan i da nema novinarsku formu.


Mirko Važić se odazvao našem pozivu i sa njim su predsednik Ekološkog pokreta Odžaka Dušan Mirković i Ivica Ćirić, predsednik Izvršnog odbora Ekološkog pokreta Odžaka , obavili dvoipočasovni razgovor , gde je Mirko Važić načelno prihvatio da preuzme vodeću poziciju u Ekološkoj zadruzi „Odžačanka “, ali je tražio malo vremena da proveri validnost dokumentacije koju smo mu predočili i koja govori da je u sadašnju tešku ekonomsku situaciju Zadrugu praktično dovela opština Odžaci svojim olako  datim obećanjima.Mirko Važić je praktično tražio da proveri ono što je Ekološki pokret Odžaka već proverio.

Za četvrtak, 20.10.2011. bio je zakazan novi sastanak sa gdinom Važićem, na kome je on trebalo da da svoj konačan odgovor da li prihvata predlog Ekološkog pokreta Odžaka, jer je, kako je izjavio i kako nas je bavestio , obavio razgovor sa odgovornima u lokalnoj samoupravi.

Na zakazani sastanak gdin Važić se nije pojavio, niti se javio do nedelje popodne, što govori da je navodna provera dokumentacije bila samo „kupovina vremena“ , a razgovor sa čelnicima EPO samo „zamazivanje očiju“ navodnom voljom za preuzimanje vodeće pozicije u „Odžačanki“ i čista persiflaža  radnika „Odžačanke“, javnosti odžačke opštine i članova Ekološkog pokreta Odžaka, a da je „držanje predavanja“ na konferenciji za novinare imalo za cilj jedino  „brigu“ o sudbini „Odžačanke“ ( čitaj: korišćenje Ekološke zadruge „Odžačanka“ i muke njenih radnika za EPP URS-a i ličnu promociju) . Očigledno je da Mirku Važiću  više odgovara sigurna budžetska plata za izmišljeno i fiktivno radno mesto u SPC „Odžaci“ od nesigurne plate u EZ „Odžačanka“.

Mirko Važić  je odbornik SO Odžaci i  mogao je pitanje opstanka i dovođenja  EZ  „Odžačanka“ do ekonomske samoodrživosti da postavi, zajedno sa Milošem Pejčićem, u lokalnom parlamentu a ne na  konferenciji za štampu.

Svojevremeno je Demokratska stranka optuživala ondašnjeg predsednika opštine Odžaci  Milana Ćuka za glavnog krivca za podizanje kredita kojima su završeni Sportsko-poslovni centar „Odžaci“ i fabrika vode. Kada je Ekološki pokret Odžaka javnim reagovanjem ukazao ko je stvarni krivac za dugogodišnju i skupu izgradnju ta dva velika kapitalna objekta niko više u kampanji nije pominjao ni SPC „Odžaci“ ni fabriku vode. Mislimo da ni posle ovog našeg komentara Mirko Važić više neće u predizbornoj kampanji „uzimati u usta“ Ekološku zadrugu „Odžačanka“ niti će joj „pomagati“ svojim savetima.

Ponovićemo ono što smo rekli u neobjavljenom  komentaru koji smo uputili „Našim novinama“, a koji možete pročitati na sajtu EPO-a: Lako je držati konferenciju za štampu , držati predavanja i deliti lekcije kako treba raditi. Neka preuzme odgovornost i izvede „Odžačanku“ na pravi put. Na muci se poznaju junaci.

Share this article

O nama

Ekološki pokret Odžaka osnovan je 14.9.2004. godine za naseljeno mesto Odžaci. Statutom Ekološkog pokreta Odžaka bila je predviđena mogućnost da se u naseljenim mestima opštine Odžaci osnivaju podružnice...

Pročitaj ceo tekst

Poslednje vesti

Podrška