Kakav Dunav, kakvi bakrači ?

Ekološki pokret Odžaka je  8. 12. 2011, u velikoj, višenamenskoj sali Sportsko-poslovnog centra „Odžaci“ bio domaćin tribine „Reka života“ na kojoj je prikazan najnoviji, istoimeni dokumentarno-prirodnjački film o Dunavu našeg nekadašnjeg sugrađanina mr Olivera Fojkara mlađeg.

Snimanje ovog filma, složene strukture, trajalo je četiri godine. Producent ovog opsežnog filmskog projekta je Akademsko društvo za proučavanje i zaštitu prirode Novi Sad, a suorganizatori na projektu bili su Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Zavod za zaštitu prirode Srbije. Sufinansijeri filma su Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, kao i Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Šta je  povod da napišemo komentar o ovom događaju?

Po rečima autora filma mr Olivera Fojkara, koji se  vrlo rado  odazvao pozivu Ekološkog pokreta Odžaka, naš grad imao privilegiju da projekciju filma vidi pre Beograda. Za tu čast autoru se trebalo odužiti na adekvatan način. To je izostalo, pa zato i pišemo komentar, jer nije prvi slučaj da se lokalna samouprava na ovakav način odnosi  prema manifestacjama kojima bi trebala da posveti veću pažnju.
 
Sa kakvim  problemima se suočio Ekološki pokret Odžaka  da bi uopšte uspeo da organizuje jednu ovakvu kulturnu manifestaciju?

Ekološki pokret Odžaka je desetak dana pre održavanja tribine  vodio razgovore  za dobijanje višenamenske sale SPC „Odžaci“za organizaciju tribine  i dobio dozvolu. Ali ne lezi vraže, dozvolu je dobio, ali  ne i neophodno vreme za pripremu sale za tako  važan kulturni događaj. Izgleda da je  bilo važnije održavanje treninga  streličara ili fitnes kluba od održavanja jedne ovakve kulturne manifestacije, gde su aktivisti Ekološkog pokreta Odžaka morali bukvalno da love svaki slobodan trenutak kako bi uletali u salu i na mišiće uspeli da izvrše pripreme za pomenutu manifestaciju i da ih  uspešno privedu kraju.

Da li to znači da je naš grad zatrpan sličnim kulturnim događajima i  da li su nam takve manifestacije uopšte potrebne?

Pitanje je postavljeno iz jednog-jedinog razloga: da bi volonteri, aktivisti Ekološkog pokreta Odžaka  znali da ubuduće ne gube energiju i vreme u organizovanje ovakvih i sličnih javnih, kulturnih manifestacija.

Postavljamo i pitanje raspodele i trošenja budžeta opštine Odžaci i  kako se troši novac Fonda za zaštitu životne sredine?

U naš grad došao je  poznati biolog i filmski stvaralac u evropskim i svetskim razmerama  mr Oliver Fojkar,  a naš grad nije imao sluha i nije bio u mogućnosti da po završetku tribine organizuje, ugosti i kako dolikuje isprati našeg poznatog bivšeg sugrađanina. Na našu sramotu. Da li to posao i zadatak samo Ekološkog pokreta Odžaka?
Film je visoko budžetski, profesionalno urađen i neće biti ništa čudno ako bude nagrađen ne samo u našoj zemlji nego i na inostranim festivalima. Tema filma je tok Dunava od ulaska do izlaska iz naše zemlje, sa čudesnom florom i faunom, tvrđavama i istorijskom baštinom.

Kakvom se ekologijom i zaštitom životne sredine bavi Odeljenja zaštite životne sredine opštine Odžaci?

Tribini „Reka života“ niko od zaposlenih  iz opštine Odžaci  nije prisustvovao ili  našao za shodno da svrati do SPC „Odžaci“ i  da vidi o čemu se radi, makar iz radoznalosti. Ne zaboravimo da su to profesionalna lica koja za svoje aktivnosti primaju novac iz opštinske kase za razliku od aktivista (volontera) Ekološkog pokreta Odžaka. Zato smo i postavili ovolika  pitanja. Možda je njihova ekologija i zaštita životne sredine  drugačija, možda vezana samo za nužno trajanje radnog vremena. Izgleda da im je  bitno  samo platno mesto. Ostalo ih ne interesuje. Nažalost, to nije prvi put.

Share this article

O nama

Ekološki pokret Odžaka osnovan je 14.9.2004. godine za naseljeno mesto Odžaci. Statutom Ekološkog pokreta Odžaka bila je predviđena mogućnost da se u naseljenim mestima opštine Odžaci osnivaju podružnice...

Pročitaj ceo tekst

Poslednje vesti

Podrška