Kad može Dom zdravlja...

U komentaru iz 2010. godine „Neodgovorno ponašanje Doma zdravlja Odžaci“ kritikovali smo praksu u ovoj ustanovi da se sve baca u smeće, uključujući i PET ambalažu, katon i ostale sekundarne sirovine. Tada je u zaključku teksta rečeno:

„Ako u Domu zdravlja Odžaci čistačice vode «glavnu reč» i ponašaju se kako im se prohte, mislimo da najveću odgovornost za to snosi novopostavljeni direktor Doma zdravlja Odžaci dr Ljubomir Milenković. Može da uradi dve stvari. Jedno je da «dovede u red « i šefa Tehničke službe i čistačice, dok je druga mogućnost da podnese ostavku. Nekoliko hiljada nezaposlenih u Odžacima čeka posao u Nacionalnoj službi za zapošljavanje i ovu činjenicu direktor može da saopšti čistačicama. Ko neće da radi posao za koji je primljen i REDOVNO plaćen, može slobodno da ide. Ima dovoljno onih koji jedva čekaju da dobiju posao u državnoj službi, jer je to je danas velika privilegija. Ko ne poštuje tu privilegiju – nije mu tu ni mesto.“


Ovih dana smo ponovo obišli Dom zdravlja Odžaci da vidimo kakva je situacija u pogledu selekcije PET ambalaže i kartona.
Odmah možemo da kažemo da je situacija suprotna od one koju smo opisali 2010. godine: kartonske kutije i PET ambalaže se više ne ubacuju u kontejner za smeće. PET ambalaža se odvaja u namenski kontejner , dok se kartonske kutije odvajaju na posebnu gomilu - što je za svaku pohvalu. Za PET ambalažu je iznenađujuće da je najveći deo flaša i balona sabijen(spljošten).
Svrha pisanja ovog komentara je da pokažemo da je svojevremena kritika upućena Domu zdravlja Odžaci dala rezultate, a poruka ovog komentara je da ako je Dom zdravlja Odžaci prihvatio praksu selekcije sekundarnih sirovina , i time smanjio svoje troškove za izvoz smeća, da bi tu praksu trebalo na teritoriji opštine Odžaci da prihvate svi građani, ustanove, institucije, preduzeća, preduzetnici i posebno ugostiteljski objekti. Žalosno je da se i pored obezbeđenog dovoljnog broja namenskih kontejnera velika količina PET ambalaže i dalje baca u smeće.
Ekološki pokret Odžaka pohvaljuje Dom zdravlja Odžaci za primereno ponašanje i predlaže da direktor dr Ljubomir Milenković na odgovarajući način pohvali ili nagradi čistačice Doma zdravlja Odžaci koje učestvuju u primarnoj selekciji PET ambalaže i kartona.

Share this article

O nama

Ekološki pokret Odžaka osnovan je 14.9.2004. godine za naseljeno mesto Odžaci. Statutom Ekološkog pokreta Odžaka bila je predviđena mogućnost da se u naseljenim mestima opštine Odžaci osnivaju podružnice...

Pročitaj ceo tekst

Poslednje vesti

Podrška